Spravodajstvo 21.08.2025 Adam Kumičík, analytik J&T BANKY

Graf týždňa: Kakao – sladká komodita s horkou budúcnosťou

Ceny kakaa za posledné dva roky raketovo vzrástli, čo vyvoláva obavy naprieč celým dodávateľským reťazcom – od farmárov cez spracovateľov až po výrobcov čokolády. Za týmto vývojom stojí kombinácia viacerých faktorov: klimatické zmeny, šírenie chorôb rastlín a geopolitické výzvy v hlavných pestovateľských regiónoch, najmä v západnej Afrike. Len dve krajiny – Pobrežie Slonoviny a Ghana – pokrývajú viac než 60 % svetovej produkcie kakaa. Keďže dopyt po čokoláde a kakaových produktoch ostáva stabilne vysoký, znižujúca sa ponuka vedie k cenovým rekordom.

Graf 1: Vývoj cien kakaa

Zdroj: tradingeconomics.com

Na grafe vidno cenu kakaa, ktorá vyskočila najmä od druhej polovice roka 2023 a v prvej polovici roka 2024 dosiahla rekordy (vyše 12 000 USD/t). Potom prišla výrazná korekcia a aktuálne je okolo 8 200 USD/t, čiže pod historickým maximom, no stále vysoko nad úrovňami z rokov 2016 – 2022.

Najväčšími svetovými producentmi sú Pobrežie Slonoviny (40 %) a Ghana (20 %), nasledované Indonéziou, Ekvádorom a Nigériou. Produkcia v západnej Afrike je vysokocitlivá na výkyvy počasia – extrémne suchá, silné dažde či šírenie chorôb ako čierna hniloba alebo vírus zvädnutia kakaa (CSSVD) priamo ovplyvňujú výnosy. Podľa ICCO sa globálna produkcia v sezóne 2023/2024 znížila až o 12,9 % na 4,368 mil. ton, čo predstavuje najväčší prepad za posledných desať rokov. Napriek tomu sa očakáva, že sezóna 2024/2025 prinesie čiastočné zotavenie s predpokladaným objemom 4,84 mil. ton, čo by znamenalo medziročný rast o 7,8 %

Graf 2: Produkcia kakaa podľa regiónov v roku 2023

Zdroj: ouroworldindata.org

Graf ukazuje jasnú dominanciu západnej Afriky na svetovej mape, no naznačuje aj rastúci význam Latinskej Ameriky a Ázie.

Dlhodobý výhľad do roku 2030 predpokladá, že ceny kakaa zostanú zvýšené, pokiaľ sa nepodarí zefektívniť pestovanie a zvýšiť odolnosť plodín voči klimatickým stresorom. Zároveň sa očakáva, že globálny dopyt porastie tempom cca 3 % ročne, najmä v Ázii a Latinskej Amerike, kde spotreba čokolády na obyvateľa výrazne zaostáva za Európou či Severnou Amerikou.

Vývoj produkcie kakaa v rokoch 1961 – 2023

Dlhodobá historická séria produkcie kakaa ukazuje plynulý rast z úrovní pod 1 mil. ton v 60. rokoch na viac ako 5 mil. ton dnes. Rast bol najvýraznejší v 70. rokoch a po roku 2000, s vyvrcholením v poslednej dekáde. Posledný pokles v roku 2023 poukazuje na novú realitu – produkcia môže byť ohrozená environmentálnymi faktormi aj napriek silnému dopytu.

Budúcnosť trhu s kakaom: Výzvy a príležitosti

1. Klimatické riziká v Afrike
Západná Afrika čelí čoraz častejším extrémnym prejavom počasia, ktoré znižujú výnosy a zvyšujú riziká pre farmárov. Podľa Wageningenskej univerzity (WUR) by do roku 2060 mohlo Pobrežie Slonoviny stratiť až 50 % vhodných oblastí na pestovanie kakaa. Ghana bude zasiahnutá menej, zatiaľ čo Nigéria a Kamerun môžu z tejto zmeny profitovať vďaka rastúcej produktivite a vhodnejším klimatickým podmienkam.

2. Geografická diverzifikácia produkcie
Vzrastá význam Latinskej Ameriky (najmä Ekvádoru a Peru), ako aj vybraných častí Ázie a Oceánie. Tieto nové regióny začínajú získavať konkurenčnú výhodu vďaka stabilnejšiemu podnebiu a vyššej technologickej pripravenosti farmárov. Diverzifikácia by mohla znížiť závislosť trhu od západnej Afriky.

3. Trvalo udržateľné pestovanie
Zaujímavým trendom je nárast tzv. agrolesníctva a regeneratívneho poľnohospodárstva. Najmä v Ekvádore sa rozvíjajú systémy, ktoré kombinujú pestovanie kakaa s inými plodinami v biodiverzitne bohatých ekosystémoch. Tieto systémy nie sú len ekologicky priaznivé, ale aj ekonomicky efektívne, čo zvyšuje odolnosť farmárov voči výkyvom cien aj výnosov.

Graf 3: Historické a predikované globálne spracovanie kakaa verzus globálna produkcia kakaa

Zdroj: www.cbi.eu

V sezóne 2021/2022 sa produkcia kakaa znížila a spracovanie ju takmer dobehlo, čím sa rozdiel medzi ponukou a dopytom zmenšil. V sezóne 2022/2023 sa obe línie takmer stretli, čo naznačuje vyrovnaný trh. Naopak, v sezóne 2023/2024 došlo k výraznému poklesu produkcie, zatiaľ čo spracovanie sa len mierne znížilo, čo spôsobilo významný deficit kakaa na trhu. Celkovo graf ukazuje, že po rokoch prebytkov sa trh dostal do výrazného nedostatku, čo viedlo k prudkému rastu cien komodity.

Záver
Zvýšené ceny kakaa za posledné dva roky odrážajú globálne výzvy, ako sú klimatické zmeny, choroby rastlín a geopolitické napätia, ktoré ovplyvňujú ponuku tejto dôležitej komodity. Napriek dočasnému poklesu produkcie v sezóne 2023/2024 sa očakáva, že dopyt bude naďalej rásť, čo spolu s environmentálnymi a geopolitickými rizikami naznačuje, že trh s kakaom zostane pod tlakom. Významná diverzifikácia produkcie a udržateľné pestovanie môžu byť kľúčom k stabilizácii a znižovaniu rizík v budúcnosti.


Zdieľať na sociálnych sieťach:

Nasledujúce články