Veľký prieskum: Milionári krízu spôsobenú pandémiou zvládli

Podľa neho viac ako polovica slovenských dolárových milionárov aj napriek príchodu pandémie a s ním súvisiacim poklesom cien aktív na trhoch investičnú stratégiu nemenila a pokračovali v pravidelných investíciách. Štvrtina z nich deklaruje, že po príchode pandémie ostali v oblasti investičných rozhodnutí pokojní a držali sa pôvodného investičného plánu. Štvrtina bohatých tiež uviedla, že sa nenechali strhnúť výpredajmi iných investorov a pokles cien využili na dokúpenie aktív do svojich investičných portfólií. Až 20 percent milionárov tvrdí, že výkyvy na finančných trhoch aktívne využili vo svoj prospech. Iba desatina uviedla, že pre krízu spôsobenú pandémiou odišli zo zainvestovaných pozícií.

Úspešní ľudia tak reálnymi krokmi potvrdili to, čo deklarovali už v minuloročnom prieskume pred príchodom krízy. Vtedy väčšina z nich tvrdila, že by počas nej nepanikárili a aktíva by nepredávali tak, ako to urobili v roku 2008.

„Je to dôkazom toho, že slovenskí investori sú dnes skúsenejší a od poslednej krízy spred dvanástich rokov investične dospeli. Poznanie, že naši klienti investujú systematicky a ani pri turbulenciách na trhoch neodchádzajú zo zainvestovaných pozícií, je povzbudivé. Pochopili, že pokles cien aktív je investičnou príležitosťou a mnohí z nich ju aj využili,“ hovorí riaditeľka J&T BANKY Anna Macaláková.

Na tvorbu a udržanie bohatstva bude mať podľa úspešných ľudí najväčší vplyv práve globálne ekonomické spomalenie spôsobené pandémiou, čo sa prejavilo aj na tempe zveľaďovania ich majetku. Aj keď takmer dve tretiny v prieskume potvrdili, že ich bohatstvo napriek pandémii za posledných 12 mesiacov narástlo, ide o pokles, keďže v minuloročnom prieskume uviedlo nárast majetku až 78 % milionárov.

Slovenskí bohatí očakávajú v súčasnosti najzaujímavejšie zhodnotenie od investícií do akcií zahraničných firiem. V porovnaní s predošlým rokom im veria dokonca o čosi viac ako investíciám do stavebných pozemkov či rezidenčných nehnuteľností. „Investori totiž vnímajú, že po marcovom prepade na niekoľkoročné minimá akcie v posledných mesiacoch zažívali historickú rely, keď ich hodnota v niektorých prípadoch stúpla aj o 70 percent vďaka aktivite centrálnych bánk či rýchlym fiškálnym stimulom,“ vysvetľuje analytik J&T BANKY Stanislav Pánis. Až takmer štvrtina milionárov verí investíciám do zlata, ktorého cena tento rok prekročila 1 900 dolárov za uncu. „V turbulentných časoch sa dostáva do popredia úloha zlata ako uchovávateľa hodnoty,“ tvrdí Stanislav Pánis.

Podľa milionárov má do budúcnosti zmysel venovať sa oblasti recyklácie a likvidácie odpadov (37%) či rozvoju obnoviteľných zdrojov a energie (36 %). Jednou z dlhodobých výziev, ktorým ako spoločnosť čelíme, je rýchlo starnúca populácia a udalosti posledných mesiacov ešte viac zintenzívnili potrebu venovať sa rozvíjaniu oblastí zdravotníctva a sociálnych služieb. Uvedomujú si to aj milionári, sociálnym službám pre seniorov má zmysel venovať sa podľa 34 % z nich a zdravotníctvu podľa 28 %.

Príchod koronavírusu ukázal milionárom aj potrebu zmeny ich životného štýlu. Viac ako 90 % našlo v podnikaní ďalší priestor na využitie digitálnych technológií. Viac ako tretina bohatých využila obdobie ekonomického a spoločenského útlmu na intenzívnejšie venovanie sa svojmu partnerovi či partnerke. Rovnako tak tretina si uvedomila, že nemusia toľko času tráviť v kanceláriách a na schôdzkach a môžu pracovať aj z domu.