Virtuálni asistenti Born Digital mieria do sveta s investíciou od J&T Ventures

Inteligentným hlasovým asistentom od Born Digital sa už dnes dovolajú tisíce ľudí denne a celkovo doteraz odbavili vyše 2,5 milióna hovorov s reálnymi zákazníkmi. Ich hlavnou výhodou je fakt, že aj v špičke zvládnu vyriešiť neobmedzený počet telefonátov. Rovnako sú dostupní 24 hodín denne, šetria náklady a v niektorých prípadoch zvládnu viac než človek – po autentifikácii napríklad môžu prezradiť zabudnutý PIN k platobnej karte, čo kvôli bezpečnosti u živého operátora nie je možné. Navyše počas milisekúnd dokážu napríklad pri hlásení požiarov automaticky párovať duplicitné volania a overiť zadané adresy.

Na Born Digital nás zaujal predovšetkým tím, teda Tomáš a Zenon, ktorí rýchlo a úspešne vybudovali firmu zahŕňajúcu medzi svojich zákazníkov veľkých slovenských a českých operátorov, banky a distribútorov energií. Veríme, že tento tím má víziu a zároveň schopnosti ju aj naplniť,“ hovorí David Polach, investičný manažér z J&T Ventures. Zároveň dodáva, že trh v oblasti starostlivosti o zákazníka a komunikácie so zákazníkom prechádza v súčasnosti celkovou digitalizáciou a Born Digital v tejto oblasti ponúka efektívne a kvalitné riešenie využívajúce umelú inteligenciu.

Už žiadne „stlačte jednotku“

Zatiaľ čo v krajinách hovoriacich po anglicky sa virtuálni asistenti uplatňujú už niekoľko rokov, so zložitejšími jazykmi si technológie až donedávna nevedeli presvedčivo poradiť. Práve preto sa Born Digital najprv zamerali na češtinu a slovenčinu. Teraz však svoj záber rýchlo rozširujú na ďalšie trhy a ponúkajú svoje nástroje v angličtine, nemčine, poľštine alebo portugalčine. Pridanie každého ďalšieho jazyka je otázkou dvoch až troch týždňov.

Momentálne vidíme obrovskú príležitosť na regionálnych i svetových trhoch. V najbližších dvoch rokoch sa bude rozhodovať, kto budú lokálni hráči a kto globálni. Láka nás možnosť dostať sa na svetový trh, a preto sme sa rozhodli náš rast akcelerovať s pomocou investora. Za J&T Ventures stoja ľudia, s ktorými si perfektne rozumieme a veľmi dobre vedia, ako dostať startup na globálne trhy,“ uviedol Zenon Sliwka.

Peniaze bude spoločnosť využívať jednak na budovanie pobočiek na najsľubnejších trhoch, ako je Nemecko, Veľká Británia a Spojené štáty, a tiež na vývoj globálne škálovateľného produktu. Cieľom je, aby si ktokoľvek na svete mohol sám vytvoriť svojho hlasového asistenta. Napríklad majiteľ pizzerie v Austrálii by mohol prísť na web Born Digital, kde by zadal telefónne číslo, vybral si šablónu objednávka pizze, nahral svoje produkty, pridal kreditnú kartu a okamžite mal funkčnú službu.

Umelá inteligencia už teraz úspešne obsluhuje linky mobilných operátorov alebo bánk, pričom úroveň zákazníckej skúsenosti je neporovnateľná so zastaranými hlasovými automatmi. Ďalšou métou je zapojiť inteligentné technológie do záchrany ľudských životov. V Born Digital vyvíjame hlasovú asistentku, ktorá dokáže v prípade preťaženia tiesňovej linky prijímať hlásenia a zisťovať potrebné informácie. Technológie voicebotov sú v súčasnosti na veľmi dobrej úrovni, v tomto prípade však musíme ísť ešte o úroveň vyššie, pretože môže ísť o životy. Je to skvelá motivácia a dôkaz, ako výrazne sme sa za posledných niekoľko rokov posunuli,“ dodal Tomáš Malovec.

Viac o Born Digital

Česko-slovenský startup Born Digital vznikol v roku 2019, keď sa osamostatnil od materskej spoločnosti GoodAI a prešiel z oblasti výskumu do aplikačnej sféry. Firma zameriava svoju pozornosť na vývoj voicebotov a chatbotov s pomocou umelej inteligencie pre češtinu a slovenčinu, ale aj ďalšie svetové jazyky. Riešenie Born Digital v Česku a na Slovensku využívajú v každodennej praxi napríklad mobilní operátori, banky, tuzemskí a zahraniční distribútori energií a pribúdajú ďalší zákazníci. Hlasovým asistentom sa dovolajú tisícky ľudí denne a doteraz odbavili už viac než 2,5 milióna hovorov s reálnymi zákazníkmi. www.borndigital.ai

Presskit spoločnosti nájdete tu

Kontakt pre médiá:

Tomáš Malovec

Managing Director

Born Digital s.r.o.

+420 724 865 388

tomas.malovec@borndigital.ai

www.borndigital.ai

Viac o J&T Ventures

J&T Ventures je fond rizikového kapitálu, ktorý investuje až do výšky 2,5 mil. eur do sľubných technologických spoločností v raných aj pokročilejších fázach. Geografickým zameraním J&T Ventures sú regióny CEE a SEE, severná Európa a Pobaltie. Spoločnosť doteraz zainvestovala devätnásť projektov zo štyroch krajín, predovšetkým z oblasti, ako je IT, Travel, Retail, Fintech, Proptech, Healthcare a Smart city. Z dvoch projektov z oblasti Fintech a Retail nedávno úspešne exitovala. www.jtventures.cz