Veľkosť slovenskej ekonomiky je takmer osemkrát menšia ako hodnota Apple

Pre bežného Slováka je 73,5 miliardy eur len ťažko predstaviteľná suma. Približne takú veľkosť dosahuje ekonomika našej krajiny. Slovensko to radí na koniec šiestej desiatky krajín z hľadiska výšky nominálneho HDP vo svetovom rebríčku. Za nami sa nachádza ešte ďalších približne 140 krajín. Na prvý pohľad sa teda zdá, že slovenské hospodárstvo nie je až tak malé. V skutočnosti však tvorí len niečo vyše 0,12 percenta svetovej ekonomiky. Aké zaujímavosti ešte vieme o veľkosti slovenskej ekonomiky?

• Naša ekonomika je zhruba 184-násobne menšia ako hospodárstvo Spojených štátov, ktoré je svetovou jednotkou a 40-krát menšie ako nemecké, ktoré je najväčšie v Európe.
  • Veľkosť slovenskej ekonomiky, je takmer osemkrát menšia ako trhová kapitalizácia firmy Apple, najväčšej spoločnosti sveta, ktorá dosahuje približne 700 miliárd dolárov.
  • Z iného uhla pohľadu, výška slovenského HDP sa približne rovná súčtu HDP 50 najmenších ekonomík sveta.
  • Celkový štátny dlh Slovenska presahuje 40 miliárd eur, necelých 55 percent HDP, čo nepredstavuje ani polovicu dlhu známej nemeckej automobilky BMW.
  • Veľkosť slovenského HDP dosahuje približne výšku hotovosti, ktorou disponuje Microsoft, legendárny americký výrobca softvéru.
  • Majetok všetkých dolárových miliardárov presahuje HDP Slovenska približne 70-násobne.
  • Čínska ekonomika vyprodukuje za menej ako štyri dni to, čo sa u nás vyrobí za celý rok.
  • Aktíva pod správou najväčšieho svetového asset managera, spoločnosti PIMCO, presahujú HDP Slovenska viac ako 20-násobne.
  • Veľkosť slovenskej ekonomiky je približne ekvivalentom ročných ruských výdavkov na obranu, ktoré sa pohybujú okolo 90 miliárd dolárov.
  • HDP Slovenska je o vyše dva a pol krát menšie ako všetky ročné príjmy koncernu Volkswagen, ktorý je u nás významným zamestnávateľom. Ak by Slovensko malo vyššiu produktivitu práce a nominálne HDP na obyvateľa na úrovni susedného Rakúska, naša ekonomika by bola trikrát väčšia. Zaradilo by ju to na približne 40. miesto na svete, veľkosťou by sa rovnala fínskej.

Pre citácie: Stanislav Pánis, analytik J&T Banky

Kontakt: Stanislav Pánis, mail: panis@jtbanka.sk, mob.: +421911821577