Voľný vstup do SNG zdvojnásobil návštevnosť

Tohtoročná spolupráca Slovenskej národnej galérie (SNG) a J&T Banky prináša svoje ovocie. Voľný vstup na expozície v Bratislave a v Pezinku, ktorý J&T Banka umožnila širokej verejnosti využilo v tomto roku už viac ako 42-tisíc ľudí. Návštevnosť SNG tak oproti vlaňajšku vzrástla viac než dvojnásobne. „Zvykáme si na tlačenicu pred obrazmi. Je príjemné vidieť návštevníkov, ktorí sa rozhodli pre opakovanú návštevu výstavy alebo trávia svoj voľný čas po práci či cez víkend práve u nás, v SNG,“ zhodnotila nárast záujmu Alexandra Kusá, generálna riaditeľka SNG.

Spolupráca J&T Banky a SNG a teda aj voľné vstupné bude pokračovať aj v roku 2015. „Podporujeme umenie a chápeme ho v širšom spoločenskom a kultúrnom kontexte. Záleží nám na tom, aby sa umenie stalo bežnou súčasťou vnímania čo najširšieho publika,“ hovorí Andrej Zaťko, riaditeľ J&T Banky. Dobrovoľné vstupné inšpirovalo už k podobnému kroku iné spoločnosti, no J&T Banka chce motivovať aj jednotlivcov. „Popri pôvodnom príspevku dorovnáme Slovenskej národnej galérii vstupné za každý dobrovoľný príspevok v rovnakej výške,“ povedal A. Zaťko.

Umenie je pre banku jednou z hlavných oblastí, ktorú dlhodobo podporuje. Okrem Slovenskej národnej galérie začala banka tento spolupracovať napríklad aj s Vysokou školou výtvarných umení, ktorej študentom poskytla ateliéry na tvorbu a zaviazala sa hradiť ich prevádzku.

Okrem návštevnosti sa v SNG zvýšil záujem aj o umeleckú literatúru a produkty v kníhkupectve Ex Libris. „Veľmi nás teší zvýšený záujem o sprievodné podujatia, workshopy pre rodiny s deťmi a kurátorské výklady,“ povedala A. Kusá. Napriek tomu, že väčšina týchto podujatí je na rozdiel od voľného vstupu do expozícií a výstav spoplatnená, takýchto vstupeniek predala galéria 3 552. Rastúci počet návštevníkov viedlo galériu k novej myšlienke, a tou je zriadenie trvalej galerijnej kaviarne, ktorá má byť otvorená na začiatku budúceho roka.

Kontakty pre médiá:

Jana Jarošová, mail: jarosova@jtbanka.sk, mob.: +421 903 419 296