J&T Banka zdvojnásobila polročný čistý konsolidovaný zisk

J&T Banka a. s. dosiahla za prvý polrok čistý zisk 934 miliónov českých korún (34,02 milióna eur). Medziročne to predstavuje viac ako dvojnásobný nárast. Prevádzkový zisk predstavoval ku koncu júna 1,03 miliardy korún (37,52 milióna eur) , čo je 47-percentný medziročný nárast. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti na konsolidovanej báze dosiahol 12,5 percenta. Vyplýva to z neauditovaných konsolidovaných výsledkov banky.

Bilančná suma sa ku koncu júna zvýšila o 40 percent, keď dosiahla viac než 125 miliárd korún (4,55 miliárd eur). Hlavným ťahúňom jej rastu bolo predovšetkým 35-percentné medziročné zvýšenie klientskych vkladov, ktoré sa dostali takmer na hranicu 100 miliárd českých korún (3,64 miliardy eur). Rast zaznamenali aj úvery, ktoré vzrástli v porovnaní s minulým rokom o 46 percent a na konci júna prekročili 69 miliárd korún (2,51 miliardy eur). „Teší nás záujem klientov o financovanie ich vlastných projektov, bez ohľadu na veľkosť nápadu,“ komentuje rastúci záujem o financovanie Igor Kováč, člen predstavenstva J&T Banky. Ako prvá v regióne vydala J&T Banka v júni tohto roka perpetuitné certifikáty, o ktoré prejavili investori veľký záujem. Vlastný kapitál banky dosiahol ku koncu polroka 14,69 miliardy korún (0,53 miliardy eur).

Konsolidované výsledky zahŕňajú aj hospodárenie J&T Banky, vrátane slovenskej pobočky. Okrem toho sú ich súčasťou aj ďalšie spoločnosti, predovšetkým vyše 36-percentný podiel Poštovej banky, vrátane jej dcér, ruská J&T Bank Zao, J&T INVESTIČNÍ SPOLEČNOST a iné. J&T Banka zároveň v druhom štvrťroku získala aj 58,33-percentný majetkový podiel v chorvátskej VABA d. d. banka Varaždin, čím rozšírila svoje pôsobenie aj na chorvátsky trh.

Slovenská J&T Banka a.s., pobočka zahraničnej banky zaznamenala v prvom polroku významný medziročný rast bilančnej sumy o 24 percent na 1,156 miliardy eur. Výška vkladov na Slovensku dosiahla ku koncu júna takmer miliardu eur. „Pokračujeme v raste na slovenskom trhu, čo sa prejavilo aj vo zvýšení objemu vkladov klientov, ktoré vzrástli medziročne oproti polroku 2013 o 20 percent. Zároveň nás teší veľký záujem klientov o nové emisie cenných papierov, vďaka čomu sme posilnili svoju pozíciu lídra v oblasti investičného bankovníctva,“ hovorí člen predstavenstva a riaditeľ slovenskej pobočky J&T Banky, Andrej Zaťko.

J&T Banka a. s., pobočka zahraničnej banky:
Patríme medzi najrýchlejšie rastúce banky v regióne. Sme lídrom v oblasti privátneho a investičného bankovníctva. Na Slovensku administrujeme klientske aktíva vo výške 1,6 miliardy eur. Vytvárame unikátne investičné príležitosti s najvyššou mierou individuálneho prístupu. Ceníme si zásadu vzájomného úspechu, a preto sa s našimi klientmi delíme o výnosy. Považujeme ich za svojich partnerov. Naším cieľom je bohatšie Slovensko. V umení, vzdelávaní a startupových inováciách, preto podporujeme tie najlepšie projekty. Spoločne s českou J&T Bankou, ruskou J&T Bank Zao, J&T Bank & Trust Corporation so sídlom na Barbadose a Poštovou bankou sme súčasťou bankového a finančného holdingu J&T Finance Group SE s aktívami vo výške 8,4 mld. EUR a kapitálom 1 mld. EUR. Viac informácií na www.jtbanka.sk a www.jet.sk.

V prípade otázok prosím kontaktujte:
Jana Jarošová, hovorkyňa J&T Banka, pobočka zahraničnej banky , e: jarosova@jtbanka.sk, m: +421 903 419 296
Linda Gáliková, PR manažérka J&T Banka, pobočka zahraničnej banky, e: galikova@jtbanka.sk, m: +421 911 821 581